Lainvalmistelun perusteet

Loading Loading...

Ajankohta 26.5.2020
Aika 9.00
Kesto 2 päivää
Ilmoittautumisaika ilmoittautumisaikaa jatkettu 12.5. jälkeen
Hinta 1100,00 EUR
+alv 24%

Hinta sisältää koulutusmateriaalin sähköisessä muodossa.


Esittely

Lainvalmistelu on poikkihallinnollista yhteistyötä, jossa valmisteluprosessin eri vaiheissa valmistelutyöhön osallistuu asiantuntijoita eri organisaatioista. Lainvalmisteluprosessi ei ole vain pykälien kirjoittamista, vaan hyvä lainvalmistelu perustuu myös eri tahojen kuulemiseen lain vaikutusten arvioimiseksi.

Koulutuksessa avataan lainsäädäntöprosessin vaiheita, ja tutustutaan lainvalmistelussa käytettäviin tietolähteisiin, lausunto- ja kuulemiskäytänteisiin sekä säädöshierarkiaan ja määräysten laatimiseen virastoissa. Koulutuksen lopussa harjoitellaan myös vaikuttavan puheenvuoron rakentamista, ja saadaan ohjeistusta ja työvälineitä niin perustellun lausunnon kirjoittamiseen, kuin myös vaikuttavan puheenvuoron rakentamiseen.

Tavoite ja hyödyt

Koulutuksen tavoitteena on tehdä lainsäädäntöprosessi ja säädöshierarkia tutuksi, jotta osallistujat ymmärtävät eri organisaatioiden ja toimijoiden roolit, tehtävät ja toimintatavat lainvalmistelussa. Koulutuksen tavoitteena on myös antaa ohjeita ja työkaluja virastojen määräysten ja lausuntojen antamiseen, sekä puheenvuorojen rakentamiseen erilaisissa vaikuttamistilanteissa.

Peruutusehdot

Mikäli joudut peruuttamaan osallistumisesi kurssille myöhemmin kuin 14 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme peruutusmaksuna 50 % kurssihinnasta. Mikäli peruutus tapahtuu myöhemmin kuin 7 päivää ennen kurssin alkua, veloitamme koko kurssihinnan.

Kenelle kurssi soveltuu

Koulutus on suunnattu erityisesti virastoissa työskenteleville lainvalmisteluhankkeisiin osallistuville virkamiehille ja lausuntojen ja viranomaismääräysten kirjoittajille, sekä säädösvalmisteluhankkeissa kuultavana oleville.

Sisältö

Koulutuksessa tutustutaan lainvalmisteluprosessiin ja siihen kuinka mm. perustuslaki ja hallinnon yleislait on otettava huomioon lainsäädäntötyössä. Koulutuksessa perehdytään myös erilaisiin kuulemiskäytänteisiin ja vaikutusten arviointiin säädösvalmistelussa. Lisäksi saadaan ohjeita, vinkkejä ja työkaluja virastojen määräysten ja lausuntojen kirjoittamiseen ja puheenvuorojen rakentamiseen. Päivän aikana saadaan tietoa myös eduskunnan valiokunnan tehtävistä ja kuulemiskäytänteistä.

Kouluttaja

Kouluttajat ovat ministeriöissä, virastoissa ja eduskunnassa toimivia oman alansa asiantuntijoita, joilla on myös käytännön kokemusta kouluttamistaan aiheista, sekä kauan virastoissa kouluttaneita puheviestinnän ammattilaisia.

Hinta

1100,00 EUR
+alv 24%

Hinta sisältää koulutusmateriaalin sähköisessä muodossa.

Kysy lisätietoja

Koulutuspäällikkö Anja Mäkinen, anja.makinen@haus.fi, puh. 0400 515 993

Tulosta koulutustiedot (PDF)